ZÖLD ÁTÁLLÁS: MILLIÓS BEFEKTETÉS VAGY JÓL ESZKÖZÖLT APRÓ VÁLTOZÁSOK?

2024-től több mint ezer magyar vállalat került az új ESG törvény hatálya alá, amely fenntarthatóbb működésre ösztönöz. Azonban, a drasztikus átalakulások helyett a vállalatok az irodai élet apró változtatásaival is jelentős eredményeket érhetnek el a fenntarthatóság terén.
Magyar cikkek
2024, július 25.

A 2024-től több, mint ezer magyar vállalatot érintő ESG törvény célja, hogy fenntarthatóbb működésre ösztönözze a magyar vállalatokat. Az érintett cégeknek egy ESG beszámolóban kell megfogalmazniuk, milyen lépéseket terveznek a következő üzleti évben a fenntarthatóság érdekében és eddig milyen eredményeket értek el az ESG terén.

Amikor a vállalatok zöld átállására gondolunk, gyakran milliós befektetésekre és elektromos céges autókra asszociálunk. Azonban, nem szükséges rögtön radikális változtatásokra gondolnunk, mert az irodai élet apróbb átalakításaival is jelentős hatást érhetünk el.

A fenntarthatóság nem csak a környezet, de vállalatod számára is érték. Egy 12 ezer kitöltőn végzett európai felmérés szerint a munkavállalók 84%-a szeretne környezetbarátabb irodában dolgozni, és 10-ből 7 munkavállaló érzi úgy, hogy fontos szerepet kell vállalnia a fenntarthatósági akciók előmozdításában.1

Mit tehetsz irodád fenntarthatóbbá tételéért?2

Az irodai kibocsátások 40%-át az energiafogyasztás okozza, amit az eszközök, a világítás, valamint a légkondicionáló és fűtési rendszerek használnak fel.

Energiatakarékos LED izzók használatával a vállalkozások akár 75%-kal kevesebb energiát fogyaszthatnak, ami nemcsak környezetbarát, hanem költséghatékony is.

A légkondicionáló hőfokának fél fokos változtatásával egy amerikai nagyáruház 30 000 kilowattal csökkentette fogyasztását. Egy magyar vállalat hasonló kibocsátás-csökkenéssel évente akár 1 millió forintot is megtakaríthat3.

Az energiahasználaton túl a munkavállalók irodába jutásának módja is komoly környezeti terhet jelent. Az ingázás az irodák Scope 3 kibocsátásának akár 15%-ért is felelhet.

Az irodában tartott zöld kihívások, mint például a "biciklizz a munkába" vagy a "műanyagmentes hónap", ugyancsak jelentős eredményeket hozhatnak a vállalatok zöld átállásában.

Hol segít az Ingenium?

A fenntarthatósági jelentésmegírásán túl abban is számíthatsz ránk, hogy megtaláljuk, hol érhet el vállalatod apró változtatásokkal jelentős környezetvédelmi hatást, ezzel segítve a fenntarthatósági jelentés vállalásainak meghatározását.

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.