ESG BESZÁMOLÓK: KETTŐS LÉNYEGESSÉG A FÓKUSZBAN

Több ezer magyar vállalat és mintegy 250.000 munkavállaló mindennapjait érinti a német LkSG beszállítói átvilágítási törvény és a magyar ESG törvény. Az új előírások 2024-től fokozatosan lépnek életbe, először a nagyvállalatokat, majd a kis- és középvállalkozásokat is érintik.
Magyar cikkek
2024. július 18.

2024-től érvényes az ESG törvény azokra a vállalatokra, amelyek az alábbi három kritérium közül kettőt teljesítenek: mérlegfőösszegük meghaladja a 10 milliárd forintot, éves nettó árbevételük több, mint 20 milliárd forint, vagy 500 főnél nagyobb foglalkoztatotti létszámmal rendelkeznek. 2025-től a törvényi kötelezettség 250 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalatokra is kiterjed, 2026-tól pedig a kis- és középvállalkozásokra is.

ESG beszámoló és a Kettős lényegesség elve

A törvény kötelezővé teszi az éves ESG beszámoló elkészítését, ugyanakkor a pontos követelmények egyelőre nem ismertek.. Az Európai Fenntarthatósági Jelentéstételi Szabvány (CSRD) azonban előírja, hogy a beszámolók tartalmazzanak egy úgy nevezett kettős lényegességi elemzést.2

A kettős lényegesség elve két tényezőt, a hatás lényegességet és a pénzügyi lényegességet ötvözi. Ez az elv a fenntarthatósági és ESG ügyek rendszerezését és fontosságának elemzését célozza.

Az elv szerint egy fenntarthatósági ügy akkor lényeges, ha (E) környezeti, (S) társadalmi, (G) vállalatirányítási vagy pénzügyi szempontból, vagy akár mindhárom alapján jelentős hatással van a vállalatra és környezetére.

A kettős lényegességi elemzés összeállítása akár több hónapos egyeztetéseket igényelhet, ezért fontos, hogy a vállalatok időben elkezdjék a felkészülést.

Hol segít az Ingenium?  

Az Ingeniumnál levesszük munkavállalóid válláról a fenntarthatósági jelentés összeállításának terhét, ezzel biztosítva, hogy munkavállalóid több órát tudjanak értékteremtő munkára fordítani.  

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.