VÁLLALATI FENNTARTHATÓSÁG CIKKSOROZAT 1. RÉSZ: AZ ESG REJTELMEI- MIÉRT ÉRDEMES AZ ESG-VEL FOGLALKOZNOD?

Egyre kiemeltebb szerepet kapnak a vállalati fenntarthatósági törekvések a nemzetközileg szigorodó jogi keretrendszerek, az új EU-s és magyar szabályozások miatt, azonban számos vállalat számára továbbra is érintetlen terület a fenntarthatóság és az ESG stratégiai szintre emelése.
Magyar cikkek
2024. május 28.

A vállalati fenntarthatóság  

A világon 57 vállalat felelősa világ üvegházhatású gáz kibocsájtásának 80%-ért1. A jelenlegi, növekedés alapú gazdasági modellek pedig a fenntarthatatlan bővülést támogatják, súlyosan károsítva ezzel bolygónk és életterünk egészségét és veszélyeztetve ezek fennmaradását.

Ezt felismerve, az 1980-as évekre elkezdtek terjedni a CSR (Corporate Social Responsibility- Vállalati Közösségi Felellőségvállalás) programok, amelyek később tovább fejlődtek. A zöld törekvések ezzel szemben csak a 2000-es évekelején kezdtek elterjedni, különös figyelmet kapott a téma a 2000-es ENSZ által rendezett világtalálkozón New Yorkban2, amelynek nyomán 2004-ben, a „Who Cares Wins” jelentésben használták először az ESG (Environmental, Social, Governance- Környezeti, Társadalmi,Irányítási törekvések) kifejezést. Ez adta az alapját egy nemzetközileg elfogadott keretrendszer kialakításának, mely napjainkban is cégek elemzésére, kategorizálására szolgál, és számos törvény, így például a magyar és uniós ESG törvény alapját adja.

Mi is az az ESG pontosan?

Ahhoz, hogy vállalatod könnyebben tudjon alkalmazkodni a bevezetett törvényi kötelezettségekhez, elengedhetetlen, hogy megismerd az ESG követelményrendszer alapjait.

Az ESG egy gyakran használt keretrendszer, amelyet befektetések értékelésekor és számos törvény alapvető értékelési rendszereként használnak3.

Az E- Environmental, azaz Környezeti szempont alapján a vállalat környezetvédelmi (vagy környezetkárosító) törekvéseit, cselekvéseit elemzik és kategorizálják. Az S- Social, azaz Társadalmi szempont szerint a vállalat dolgozóival, beszállítóival és vásárlóival való kapcsolatát elemzi (például a biztonságos munkakörnyezet, vagy megfelelő árazás szerint). Végül, a G-Governance, azaz Irányítási szempont szerint a vállalat vezetőségét, auditálását, belső ellenőrző rendszerét elemzik (például transzparens vállalatvezetés, érintettek bevonása, kockázatmenedzsment gyakorlatok).

Miért érdemes az ESG-vel foglalkozni?

Az ESG keretrendszer számos törvényi előírás alapját adja, így a 2023-ban elfogadott magyar ESG törvénynek és az áprilisban elfogadott CSDDD európai uniós irányelvnek is4.

Az újonnan elfogadott javaslatok a Te vállalatodat is érintik, hiszen 2025-től a Magyarországon székhellyel rendelkező, közérdeklődésre számottartó nagyvállalkozások, 2026-tól a  nagyvállalkozások, 2027-től pedig már a kis és közép vállalkozásokat is érintik a változások5.

Hol segít az Ingenium?

Az Ingeniumnál ESG szolgáltatásinkkal segítünk vállalatodnak alkalmazkodni az új követelményrendszerekhez!

Ha tudni szeretnéd, pontosan milyen kötelezettségeknek kell megfelelned, olvasd el Vállalati Fenntarthatóság cikksorozatunk második részét, amelyben részletesen leírjuk milyen kötelezettségekkel járnak az újonnan bevezetett EU-s és magyar törvénykezések!

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.