STOCKHOLM 54: KÖZÖS CÉL, KÜLÖNBÖZŐ UTAK- A KÖRNYEZETVÉDELMI DIPLOMÁCIA

Idén júniusban lesz az 1972-es stockholmi konferencia 54. évfordulója, amely megteremtette a nemzetközi környezetvédelmi diplomácia alapjait. A konferencia célja volt, hogy felhívja a figyelmet a gazdaság fenntarthatatlan növekedésére és szorgalmazza az egységes nemzetközi fellépést a környezetvédelem mellett.
Magyar cikkek
2024. május 5.

A stockholmi konferencia

1972-ben tartották Stockholmban az egyik első fenntarthatatlan fejlődéssel és környezetszennyezéssel kapcsolatos konferenciát1, amelynek célja egy akcióterv létrehozása volt, amivel hatásosan fel tudnak lépni a környezetkárosító gyakorlatok ellen. Az akcióterv számos kiemelt kérdéssel foglalkozott, többek között a nyersanyagok felhasználásának, nemzetközi szintű szennyezésnek, a környezet társadalmi jelentőségének, a fejlődés és természet kapcsolatának és a nemzetközi szervezeteknek a szerepével a globális fejlődés terén.  

A konferencián ezek megoldására létrehoztak egy környezeti alapot, amely a fenntartható fejlődést és természetvédelmet támogatta, valamint létrehozták a UNEP szervezetet2, amely az ENSZ természetvédelmi programjáért felelős.  

A konferencia öröksége

Az 1972-es konferencia megteremtette a nemzetközi környezetvédelmi diplomácia alapjait, teret adva új, a fenntarthatósággal és a vállalatok környezetszennyezésével foglalkozó egyezmények és nemzetközi szervezetek létrehozására. A konferencia jelentősége abban is rejlik, hogy ösztönözte civil szervezetek és nonprofit vállalatok részvételét a korábbi, szigorúan profit vezérelt vállalati partnerek részvételével szemben.  

2022-ben, a konferencia 50. évfordulóján, az ENSZ ismételten megszervezte a konferenciát Stockholm +50 névvel, amelynek célja az eltelt fél évszázad eredményeinek összegzése és a további lépések meghatározása volt. A 2020-as COVID válság, a továbbra is fenntarthatatlan gazdasági növekedés és súlyosbodó természeti katasztrófák azt mutatják, a konferencia eredeti céljait még nem sikerült megvalósítani3 és további lépésekre van szükség, hogy fenntartható fejlődést biztosítsunk a jövő gazdaságának számára.  

Előre a fenntartható fejlődés útján

A Stockholm +50 konferencián hangsúlyos szerepet kapott a fenntarthatóságért való cselekvés hiánya, felhívva a figyelmet arra, hogy az egyezmények tettek nélkül mit sem érnek, további beavatkozásra van szükség.  

Ennek szellemiségében a környezetvédelem fontossága az Európai Unió tervezetében is kiemelt szerepet kapott, felismerve a további cselekvés szükségességét. 2024. áprilisában az Európai Parlament elfogadta a CSDDD határozati javaslatot4, melynek célja az európai székhelyű vagy ott tevékenykedő vállalatok ellátásiláncainak és működésének fenntarthatóbbá és átláthatóbbá tétele. A törvényjavaslat hatással lesz a tagállami szabályozásokra is, számtalan Magyarországon működő céget is érintve, akiknek alkalmazkodniuk kell a bevezetett új törvényekhez, így az ESG törvényhez is.  

Hol segít az Ingenium?

ESG ajánlataink széleskörben támogatják vállalatod fenntartható átállását. ESG csomagunk keretén belül foglalkozunk üzletfejlesztéssel, továbbá A Klímafreskón keresztül segítünk abban, hogy interaktív módon felkeltsd munkatársaid figyelmét a fenntarthatóság fontosságával kapcsolatban, ESG képzésünkön pedig hasznos ESG tudásra tehetsz szert.

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.