MOST INKÁBB, MINT VALAHA - AZ ESG-STRATÉGIA SZÜKSÉGESSÉGE

Magyarország társadalmi vitára bocsátotta a Nemzeti ESG kerettervet, melynek keretében a hazai vállalatok saját megfelelésüket kell megvalósítaniuk. Nemcsak a politikai döntéshozók, hanem a befektetők, sőt a fogyasztók is kezdik előnyben részesíteni azokat a vállalatokat, amelyek bizonyítani tudják környezetbarát intézkedéseiket. Idén lépett hatályba az Unió fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolásról szóló irányelve (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD), ami a hazai ESG-keretterv egy kiemelt eleme. Az irányelv értelmében az EU által szabályozott piacokon tevékenykedő közel 50 000 vállalatot érint az idén jogerőre emelkedett direktíva.
Magyar cikkek
2023. december 11.

Mit is takar a CSRD?

A nem pénzügyi információk közzétételéről szóló 2014-es irányelv (NFRD) módosításaként az újonnan javasolt és elfogadott CSRD1 célja, hogy szigorítsa az EU által szabályozott piacokon működő vállalkozásokra vonatkozó jelentéstételi követelményeket.

A vállalatoknak számos teljesítménymutatót és üzleti célkitűzést kötelező lesz feltüntetniük éves jelentéseikkel együtt. A CSRD megköveteli a vállalatoktól, hogy a kettős lényegesség koncepciójának megfelelően számoljanak be tevékenységükről: nemcsak a működésük környezetre gyakorolt hatását kell nyomon követniük, hanem figyelembe kell venniük a szervezetükre gyakorolt környezeti hatásokat is. Ezen túlmenően a fenntarthatósági jelentéseknek kulcsfontosságú információforrásként kell szolgálniuk a vállalkozás ESG-céljairól, és arról is, hogy milyen konkrét akciókkal fogja a vállalat elérni ezeket a célokat.  

Az NFRD követelmények teljesítéséhez az EU-ban működő vállalkozásoknak nem volt kötelező harmadik, külső fél által nyújtott validációt bemutatniuk. Ez egy kiemelt elem, amelyen a döntéshozók szigorúbb ellenőrzési kötelezettséget rónak a cégekre, hiszen a CSRD hatálybalépésével a harmadik, külső audit fél bevonása is kötelező, könyvvizsgálói jelentés formájában. Az Európai Egységes Elektronikus Formátumról szóló rendelettel (ESEF) összhangban a CSRD hatálya alá tartozó vállalkozásoknak XHTML formátumban kell elkészíteniük beszámolóikat.

Az ESG-kritériumok kulcsszerepet játszanak a CSRD-kötelezettségek betartásában, amelynek részeként az olyan immateriális javak, mint a humán, társadalmi és szellemi tőke alapvető fontosságúak a monitoring szempontjából.  

Az eddig hatályban lévő NFRD-rendelet eddig közel 11 000 vállalkozást érintett, de az új CSRD-jogszabály sokkalta nagyobb horderejű változást von maga után: közel 50 000 vállalkozásnak kell cselekednie a megfelelés érdekében.

Mely vállalatok érintettek, és miért fontos a CSRD megvitatása?

2023 első hetében, január 5-én lépett hatályba a vállalati fenntarthatósági jelentésről szóló irányelv. Az Európai Unió piacain működő legtöbb vállalat számára ez új szabványokat és követelményeket határoz meg, amelyeknek ezeknek a vállalkozásoknak meg kell felelniük.

A fentieken túl az EU-n kívüli, de az Unió piacain150 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító vállalatoknak is meg kell majd felelniük a CSRD által meghatározott követelménynek.

A jogszabály tükrözi a kulcsfontosságú piaci szereplők fenntarthatósági hatásának nyomon követésére és az átláthatóság növelésére irányuló uniós kezdeményezéseket: 2024-től a tőzsdén jegyzett nagyvállalatoknak jelentést kell készíteniük az ESG-hatásukról, amelyet éves jelentésükben kell feltüntetniük. 2025-ben és 2026-ban a tőzsdén jegyzett és nem jegyzett kkv-k is az irányelv hatálya alá kerülnek. Összesen mintegy 49 000 vállalkozás érintett, ami az uniós piacok teljes forgalmának 75%-át teszi ki.

Mi a várható ütemezés a CSRD iniciatíva kapcsán?

  1. 2024. január

A CSRD-követelmények életbe lépnek az NFRD hatálya alá tartozó vállalatok számára

  1. 2024. június

Az EU külön követelményeket állapít meg a KKV-k és nem uniós jogalanyok számára.

  1. 2025. január

Az érintett vállalatok köre a következő kritériumok alapján bővül:

Nagyvállalatok, amelyek két egymást követő éves mérlegfordulónapon az alábbi mutatók közül legalább kettőt meghaladnak:

- 40 millió euró nettó árbevétel

- 20 millió eurós teljes eszközállomány

- 250 vagy több foglalkoztatott

  1. 2026. január

Bizonyos kkv-k kötelesek jelentést tenni:

Az EU által szabályozott piacokon jegyzett vállalkozások várhatóan két évvel elhalaszthatják az első jelentéstételi alkalmazást, határidőig megtartva saját jelentési szabványaik alapját.

  1. 2028. január

Az EU-n kívüli vállalatoknak akkor kell jelentést tenniük, ha az EU-piaci bevételeik meghaladják a 150 millió eurót, és egy vagy több leányvállalattal vagy fiókteleppel rendelkeznek.

Mit jelent ez valójában az uniós vállalkozások számára?

A Green Deal legtöbb kezdeményezése arra összpontosít, hogy a gazdasági szereplőket ösztönözze fenntarthatósággal kapcsolatos hozzáállásuk megváltoztására. A közelmúltban a politikai döntéshozók megvitatták a környezetbarát tervezésről szóló rendeletjavaslatot2 is, amely előírná a gyártó vállalatok számára, hogy termékeik előállítása és értékesítése során térjenek át körforgásos gazdasági módszerekre. A tervezés fontosságát mutatja az a tény, hogy a terméktervezés a termék életciklusa során a termék által gyakorolt környezeti hatások közel 80%-át befolyásolja.

Tisztán látható, hogy az Európai Unió az üzleti tevékenység minden végpontjára igyekszik hatást gyakorolni, mivel nemcsak a tervezés és a gyártás, hanem a jelentéstételi tevékenység is komoly szabályozás alá esik. Nem tévedünk, ha arra számítunk, hogy egyre több fenntarthatósági jogszabály lép majd életbe. Ennek oka az EU azon kulcstörekvése, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.3

Egy dolog biztos: kevés idő áll rendelkezésre, hogy a cégek felkészüljenek a közelgő szabályozási változásokra, amelyek hamarosan új normákká válnak. A helyzet annál is inkább aggasztó, hiszen a World Benchmarking Alliance 2022-es értékelési adatállománya4 szerint az európai vállalatoknak mindössze 5%-a követi nyomon, hogyan hat működésük a környezetre. Noha néhány vállalat már beszámol ESG-tevékenységéről, csupán 22%-uk tesz közzé jelentéseiben egy vagy több olyan mutatót, amely megfelel a CSRD-szabványoknak.  

Az uniós vállalkozásoknak nem sok választási lehetőségük marad, minthogy saját ESG-stratégiájukat és ütemtervüket kidolgozzák, amelyben a CSRD jelentési kritériumoknak való megfelelés lesz az egyik legfontosabb kérdés.

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.