MAGYARORSZÁG EU ELNÖKSÉGE: FÓKUSZBAN A FENNTARTHATÓSÁG

Július elsejétől Magyarország az Európai Unió Tanácsának elnöke. Az elnöksége során kiemelt szerepet kap, hogy az Unió még zöldebbé és versenyképesebbé váljon. Az uniós és hazai versenyképesség alapját a fenntarthatóság fogja adni, így az ezt elhanyagoló vállalatok versenyhátrányba kerülhetnek.
Magyar cikkek
2024, július 11.

Magyarország, az Európai Unió Tanácsának Elnöke

Július elsejétől Magyarország veszi át a következő félévre az Európai UnióTanácsának soros elnöki szerepét. Magyarország a Trium tagjaival, Spanyolországgal és Belgiummal, közösen meghatározott két fő területre fog koncentrálni: a zöldebb Európa létrehozására és az EU versenyképességének növelésére.1

Az Európai Unió Tanácsának elnökségi köre azt is jelenti, hogy Magyarország az Európai Unió Zöld Tanácsának elnöki pozícióját is betölti. Bár a júniusi európai parlamenti választások átmeneti időszakot okoznak, a Trium tagjai közötti megállapodás biztosítja a fenntarthatósági és politikai célok megvalósulását, így a három egymást követő ciklus garantálja a kitűzött célok elérését.

Fókuszban a fenntarthatóság

Magyarország elnöksége során kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságért és körforgásos gazdaság kialakításáért szükséges intézkedések biztosítására.

A körforgásos gazdaságra való átállásban fókuszba kerül a csomagolóanyagok, csomagolási és jármű hulladékok újrahasznosításának kérdése is.

A zöldebb unió és a vállalatod – Mit jelentenek aváltozások vállalatodra nézve?

Az európai piacon az Unió fenntarthatósági fókusza miatt a versenyképesség kulcsa a vállalatok és beszállítói láncaik fenntarthatósága lesz.

A magyar uniós elnökségi programban a hulladékkezelés és csomagolóanyagok kérdése kiemelt szerepet tölt be. A tervezett és bevezetett intézkedések célja, hogy az Unió versenyképességét fenntartható módon javítsák.2

Jelenleg Magyarországon több tízezer vállalatot érintenek ESG fókuszú jogszabályok, melyek célja a vállalatok és ellátási láncaik fenntarthatóságának biztosítása. Azok a vállalatok, amelyek nem felelnek meg ezeknek a szabályozásoknak, kieshetnek a beszállítói láncokból.

A körforgásos gazdaság támogatása a KEHOP+ programban is megjelenik, ahol kiemelt szerepet kapnak a hulladékgyűjtésre és újrahasznosításra fordítható támogatások. Bár a magyar vállalatok magas sikerrátával nyerik el az uniós forrásokat, így a KEHOP+-hoz hasonló támogatási programokat is, a pályázási kedv rendkívül alacsony. Ha a magyar cégek nem használják ki ezeket a lehetőségeket, könnyen versenyhátrányba kerülhetnek.

Hol segít az Ingenium?

ESG szolgáltatás csomagunk célja, hogy vállalatod zöld átállását támogassa. Ezzel versenypozíciód is megerősítheted a hazai és európai piacokon is.

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.