HAZÁNKBAN IS ÉRVÉNYBEN AZ ESG-TÖRVÉNY!

Tudtad, hogy akár a Te cégedet is érintheti már idén, vagy jövő évtől az ESG beszámoló elkészítésére vonatkozó kötelezettség? Kik esnek a törvényi kötelezettség alá, és mik is ezek pontosan? Cikkünkben ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat!
Magyar cikkek
2024. február 22.

Mi az az ESG?

Az ESG magyarul környezeti, társadalmi és vállalatirányítási tényezőket jelent. Az ESG kritériumok segítenek értékelni egy vállalat vagy befektetés hosszú távú kilátásait és kockázatait azáltal, hogy figyelembe veszik, hogyan kezelik a környezeti kihívásokat, milyen a kapcsolatuk a társadalommal, és milyen a vállalatirányításuk minősége. Meghatározóak a vállalatok hosszú távú sikerének értékelésében.

EU CSRD

Az Európai Unió CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive, azaz a vállalati fenntarthatósági jelentéstételi irányelv) törekvéseinek célja, hogy javítsa a vállalatok által a fenntarthatósági kérdésekről szolgáltatott információk minőségét, átláthatóságát és összehasonlíthatóságát, valamint elősegítse a fenntarthatósági információk pénzügyi értékének jobb bemutatását.1  

ESG és CSRD Magyarországon

A 2023. évi CVIII. törvény2 az EU CSRD irányelvének magyar implementációja, amely kiterjeszti a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségeket. Célja a fenntartható finanszírozás, társadalmi felelősségvállalás ösztönzése, kockázatértékelés, és a vállalatok objektív fenntarthatósági elszámoltatása. Ez tartalmazza azokat a változtatásokat és kiegészítéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a magyar vállalatok megfeleljenek az EU által előírt átláthatósági és jelentéstételi normáknak a fenntarthatósági teljesítményükkel kapcsolatban. Magában foglalja a nagyvállalkozásokat, KKV-kat, valamint az ESG tanácsadókat, tanúsítókat, szoftvergyártókat és oktatóintézményeket.  

Kire vonatkozik pontosan?

1. Olyan közérdeklődésre számot tartó nagyvállalkozásokra és nagyvállalatokra, amiknél háromból kettő teljesül az alábbiak közül (előző lezárt üzleti év):

2024-es pénzpénzügyi év adatai alapján 2025-től:

  • Mérlegfőösszeg 10.000 millió forint felett
  • Éves nettó árbevétel 20.000 millió forint felett
  • Foglalkoztatottak átlagos létszáma 500 fő

2025-es pénzpénzügyi év adatai alapján 2026-től:

  • Mérlegfőösszeg 10.000 millió forint felett
  • Éves nettó árbevétel 20.000 millió forint felett
  • Foglalkoztatottak átlagos létszáma 250 fő

2. Közérdeklődésre számot tartó kis- és középvállalkozásokra3

A chart with numbers and textDescription automatically generated with medium confidence

Alapelvek

A törvény négy kulcsfontosságú szempont mentén fogalmazza meg alapelveit, amelyek az ESG beszámolók készítése során irányadóak a vállalkozások számára:

1. Kettős lényegesség elve: A vállalkozások megfelelő információkat hozzanak nyilvánosságra a náluk felmerülő fenntarthatósági kockázatokról és lehetőségekről, továbbá az emberekre és a környezetre gyakorolt hatásukról.

2. Fenntarthatósági lehetőségek figyelembe vétele a jelentéstétel során: A vállalatoknak beszámolójukban kell elemezniük, hogyan befolyásolják a fenntarthatósági szempontok az üzleti teljesítményt, helyzetet és a fejlődést.

3. Hosszútávú következmények figyelembe vétele: A vállalatoknak mérlegelniük kell a hosszú távú fenntarthatósági szempontokat és ezeket be kell építeniük üzleti stratégiáikba a környezeti fenntarthatóság biztosítása érdekében.

4. Az ESG-beszámolók nyilvánossága, korlátlan hozzáférhetősége bárki számára: A törvény értelmében a vállalkozások ESG beszámolóinak nyilvánosnak és korlátlanul hozzáférhetőnek kell lenniük mindenki számára, elősegítve ezzel az átláthatóságot és a nyilvános ellenőrzés lehetőségét.

Kötelezettségek

Az új ESG törvény számos kötelezettséget ír elő a vállalkozások számára, amelyek közül az alábbiak fontosak:

  1. Kockázatkezelési rendszer létrehozása
  • Ügyvezetésnek felelős személy kinevezése
  • Kockázatkezelés beépítése az üzletmenetbe
  1. Belső felelősségvállalási stratégia és rendszer kialakítása
  1. Rendszeres kockázatelemzések elvégzése
  • Rendszeres kockázatelemzés évente június 30-ig, vagy ha jelentősen megváltozik az ellátásilánc-struktúra
  1. Megelőzési és korrekciós intézkedések megállapítása a vállalkozás saját üzleti hatáskörében és a közvetlen szállítóival szemben
  • Nyilvános CSR stratégia készítése
  • Rendszeres felülvizsgálat (legalább évente egyszer)
  • Cselekvési kötelezettség a törvényi rendelkezések megsértése esetén, ha a cég környezetében tapasztalja
  1. Az ESG adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése
  • Üzleti év zárását követő hatodik hónapban nyilvános közzétételi kötelezettség
  • Intézkedések, tapasztalatok megosztása
  1. Közvetlen szállítók nyilatkoztatása a felmerülő kockázatok tekintetében
  1. Belső panaszkezelési rendszer kialakítása

A white sign with black textDescription automatically generated

Nyilvántartások

A Hatóság nyilvántartást vezet az:

  • ESG adatszolgáltatási kötelezettség alá eső vállalkozásokról
  • Vállalkozások által készített ESG beszámolókról
  • Akkreditált ESG tanúsítókról
  • ESG adatszolgáltatásban nyújtott tanácsadási szolgáltatásokat végző természetes és jogi személyekről
  • ESG szoftvereket forgalmazó és gyártó vállalatokról
  • ESG minősítőkről

Menedzsmentplatform

Egy új elektronikus felületen, az ESG Menedzsmentplatformon keresztül a vállalkozások digitális formanyomtatványon, díjmentesen készíthetik el, küldhetik be a Hatósághoz közzétételre az ESG beszámolójukhoz tartozó ESG tanúsítványukat. A vállalkozások központi azonosítási ügynök szolgáltatás révén férnek hozzá a platformhoz, amelynek adatbázisa közhiteles.4  

Összefoglalva

A 2023. évi CVIII. törvény tehát hivatott biztosítani, hogy a magyar vállalatok által nyújtott fenntarthatósági információk megbízhatóak, összehasonlíthatóak és átláthatóak legyenek az érdekeltek számára, ösztönözve ezzel a fenntartható üzleti gyakorlatok elterjedését, valamint támogatva a befektetők és más érdekelt felek tájékozott döntéshozatalát.

A vezetők számára kritikus stratégiai prioritássá vált a fejlődő fenntarthatósági szabályozások nyomonkövetése és az azokhoz való alkalmazkodás.  

Az Ingenium Alliance segít!

Cégünk elsősorban fenntarthatóságra szakosodott tanácsadói portfólióval rendelkezik, ezáltal megfelelő szakmai támogatást nyújt a vállalatok fenntarthatósági stratégiáinak elkészítésében. Az Ingenium Alliance ESG tanácsadás mellett ESG workshopokkal is támogatja a cégek felkészülését és segíti a hazai vállalatok fenntarthatósági törekvéseit.

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.