ESG TÖRVÉNY 2024: MINDEN, AMIT A KÖTELEZŐ BESZÁMOLÓRÓL TUDNI KELL

A 2024 január 1-jétől érvényes ESG törvény szerint a nagyvállalatoknak már az év végén kötelezően be kell nyújtaniuk ESG beszámolójukat, annak részletes kötelezettségeiről augusztusban jelent meg a tájékoztatás.
Magyar cikkek
2024. augusztus 23.

2024. január 1-jétől érvényes az ESG törvény, amely számos magyar vállalatot érint. A törvényről a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) további részleteket közölt, érintve a törvény által előírt ESG beszámolót és a hozzá tartozó kérdőívet.

ESG törvény:

Az ESG törvény a CSRD direktíva magyar implementációja, célja a nyílt kommunikáció biztosítása avállalatok működése kapcsán ESG szempontok alapján.

Az érintett vállalatoknak évente kell nyilatkozniuk ESG alapú szempontrendszer szerint ESG beszámolóban. A vállalatok a CSRD-nak megfelelően mind a saját, mind beszállítói láncaik működéséért is felelősséggel tartoznak az ESG alapú átvilágítás és adatszolgáltatás során.

2024-ben azok a vállalatok kötelesek ESG beszámolót közölni, amiknél háromból kettő teljesül az alábbiak közül: mérlegfőösszege meghaladja a 10 milliárd forintot, éves nettóárbevétele több, mint 20 milliárd forint, vagy 500 főnél nagyobb foglalkoztatotti létszámmal rendelkezik. 2025-től a törvényi kötelezettség 250 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalatokra is kiterjed, 2026-tól pedig a kis- és középvállalkozásokra is1.

ESG beszámoló2:

Az ESG beszámolót egy felmérés előzi meg, amiben a vállalatok különböző szempontok -például az üzleti tevékenységük vagy a környezeti kötelezettségek megsértésében játszott szerepük- alapján értékelik saját működésüket.

A beszámoló 8 nagy fejezetre bomlik majd,amelyekben az alábbi szempontokra kell kitérni:

- az ESG kockázat minimalizálása egy kockázatkezelési rendszer létrehozásával és dokumentálásával,

- belső felelősségvállalási stratégia és rendszer kialakítása,

- a kockázatelemzések elvégzése és bemutatása,

- az azonosított kockázatok megelőzési és korrekciós intézkedései,

- a közvetlen beszállítók nyilatkoztatása a felmerülő kockázatok terén.

A beszámolóhoz csatolni kell majd mellékletként az ESG kérdőívet is.

ESG kérdőív3:

Táblázatosan tartalmazza azokat a kérdéseket, amelyek az ellátási lánc átvilágításának és a beszámoló elkészítésének alapját képezik.

A kérdéseket az E- természetvédelmi, S-társadalmi és G- vállalatirányítási szempontok szerint csoportosították.

A beszállítókat a SZTFH rendeletének 4. §(10). bekezdése alapján meghatározott kategóriák szerint kell értékelni. Az értékelés során az adott kategóriára vonatkozó kérdésekre kell válaszolni, majd ezeket az eredményeket a kérdőívben részletesen rögzíteni.

Hol segít az Ingenium?

Ha szeretnél többet megtudni az ESG törvényről, jelentkezz ESG képzésünkre, ahol végig vezetünk az ESG rejtelmein!

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.