ESG TÖRVÉNY 2024 II: MINDEN, AMIT AZ ESG TANÁCSADÓKRÓL ÉS SZOFTVERRŐL TUDNI KELL

Az ESG törvény 2024. január 1-jétől lépett életbe, amelynek alapján a nagyvállalatoknak már az év végén be kell nyújtaniuk ESG beszámolójukat. A beszámoló elkészítését segítő ESG tanácsadókról és ESG szoftverekről részletes tájékoztatás augusztusban jelent meg.
Magyar cikkek
2024. szeptember 5.

Az ESG törvény 2024. január 1-jétől hatályos, és számos magyar vállalatot érint. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) további részleteket közölt, amelyek az ESG tanácsadók és a jelentéstételt támogató ESG szoftver használatát is érintik.

Kik azok az ESG Tanácsadók?1

Azok a személyek vagy szervezetek, akik segítik a vállalatokat a környezetkímélőbb működésre való átállásban, azonban ehhez nemcsak a környezeti szempontokat (E) veszik figyelembe, hanem többek között vizsgálják a társadalmi felelősségvállalást (S) és a munkahelyi kultúrát (G) is.

Összefoglalva, az ESG tanácsadók feladata, hogy támogassák a vállalatokat a fenntartható átállásban az ESG szempontok figyelembevételével.  

Milyen feladatokat lát el egy ESG tanácsadó?1

Az ESG tanácsadók fő feladata, hogy segítsék a vállalatokat az ESG beszámoló jogszabályi megfelelésében. Értelmezik a beszámolóval kapcsolatos kérdéseket, segítenek az adatok begyűjtésében és beszámolóhoz szükséges válaszok elkészítésében a megjelent ESG kérdőív szerint, ezzel támogatva a jelentéstételi folyamatot.

Az ESG tanácsadói szerepkör magába foglalja a kockázatelemzés és -kezelésben való segítségnyújtást a CSRD-nak megfelelően, kiterjesztve mindezt a beszállítói láncokat érintő tevékenységekre és azok átvilágítására.  

Mi az az ESG szoftver?2

Az ESG szoftverek központilag tanúsított eszközök, amelyek célja a vállalatok segítése az ESG törvény alapján az ellátási láncok kockázatkezelési szempontból történő átvilágításában, kockázatelemzésében és minősítésében.  

További ESG közreműködők1

Az ESG beszámolók elkészítésében és ellenőrzésében a tanácsadókon és a szoftveren túl további segítséget nyújtanak:  

ESG tanúsítók: az a megfelelőségértékelő szervezet, amely akkreditált, jogi személyiséggel rendelkezik és tanúsítja az ESG beszámolót.

ESG minősítők: az a gazdálkodó szervezet vagy külföldi jogi személy, amely véleményt és/vagy pontozást készít egy Magyarországon működő szervezet ESG beszámolójához (adatszolgáltatás és fenntarthatósági kérdések terén).

A törvény szerint az ESG tanácsadó nem töltheti be az ESG tanúsító vagy ESG minősítő szerepét az összeférhetetlenség elve miatt.

Hol segít az Ingenium?

Ha szeretnél többet megtudni az ESG törvényről, jelentkezz ESG képzésünkre, ahol végig vezetünk az ESG rejtelmein!

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.