ESG MAGYARORSZÁGON - LEZAJLOTT AZ MCC ESG KONFERENCIÁJA

Június elején lezajlott a Matthias Corvinus Collegium (MCC) és a Klímapolitikai Intézet által rendezett szakmai konferencia, amelynek fő témái a vállalatok az ESG, környezettel, társadalommal és vállalatirányítással kapcsolatos magyar és globális lehetőségei és kihívásai voltak.
Magyar cikkek
2024. június 11.

A magyarvállalatok szerepe a globális ESG követelmények között

A SZFTH-t (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) a hatóság elnöke, Nagy László,valamint Molnár Csaba Gábor, ESG igazgató képviselték a konferencián. Az előadók kiemelték, hogy a magyar vállalatok versenyképességének biztosításához elengedhetetlen a megfelelő felkészülés. Hangsúlyozták, szükség van az ESG követelményrendszerekhez való megfelelés biztosítására a tanácsadói piac megszervezésén keresztül, valamint az ESG adatszolgáltatási folyamat egyszerűsítése és költséghatékonnyá tétele is kiemelt feladat a szabályok betartása érdekében.

A megfelelő átállás és vállalati ESG kompetenciák fejlesztése elengedhetetlen, hiszen hazánkban nagyjából 1800 olyan beszállító középvállalat lehet, akiket már most vagy a közeljövőben érinteni fog a bevezetett ESG törvény1.        

A magyar ESG törvény

Bókay Márton, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a 2023-ban elfogadott magyar ESG törvény - amely a Uniós CSRD direktíva magyar implementációja -  és a kidolgozás alatt álló végrehajtási rendeletek célja a szabályozások átláthatóvá tétele, ezzel támogatva a magyar vállalati szektor átállását.

A hazai szabályozás biztosítja az információ védelmét, melyet az ESG beszámolók keretein belül közölnek a vállalatok. A létrehozott ESG kérdőív mindhárom terület, a környezeti (E), társadalmi (S) és vállalatirányítási (G) pillérek kiegyensúlyozására és a könnyített jelentéstételi folyamatra törekszik.

Hajdú András, a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyettes államtitkára szerint kiemelten fontos lesz a nemzetközi szinten működő minősítők és tanácsadók szerepe is, akik a szükséges adatokat kezelni fogják. Kiemelte továbbá az ESG terület nemzeti szintű szereplőinek megerősítését és az ESG-szféra magyarországi létrehozását2.

Hol segít az Ingenium?

ESG képzéseinkkel segítjük vállalatod átállását munkatársaid oktatásán keresztül, segítve a törvényi kötelezettségek közötti eligazodást.

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.