ELFOGADTÁK A CSDDD LEGÚJABB VERZIÓJÁT, DE NEM MARAD MINDEN A RÉGI

Az Európai Tanács elfogadta a CSDDD-t, ami nagyvállalatokra vonatkozó környezetvédelmi és emberi jogi átvilágítást ír elő. Az irányelv változtatásai az érintett vállalatok méretét és az irányelv bevezetésének ütemezését érintik, de közvetetten továbbra is szinte minden cégre hatással lesznek, elősegítve ezzel az Unió vállalatainak felelős magatartását.
Magyar cikkek
2024. április 4.

Mit takar a rövidítés, mire vonatkozik az irányelv?

A CSDDD vagy CS3D, vagyis a Corporate Sustainability Due Diligence Directive (Vállalati Fenntarthatósági Átvilágítási Irányelv) célja, hogy a vállalatok a környezetvédelmi és emberi jogi szempontok alapján átvilágítsák nem csak a saját, de leányvállalataik és a teljes értékláncuk szervezeteinek tevékenységét, ezzel biztosítva a vállalati felelősségvállalást. A jogi keretrendszer vonatkozik minden olyan vállalatra, amely az EU-ban működik, vagy az EU-n kívüli, de ott jelentős árbevétellel rendelkezik.1

Mi változott az elmúlt időben?

Az Európai Tanács 2024. március 15-én végül elfogadta az irányelvet, viszont történtek változások a konkrét követelmények terén. Míg az eredeti elképzelés szerint a jogszabály vonatkozott volna minden, több mint 500 alkalmazottal rendelkező és legalább 150 millió eurós éves világpiaci forgalmú vállalatra, a végleges változat már csak az 1000 főnél nagyobb, és 450 milliós forgalmat meghaladó cégeket érinti. Továbbá, lassabb ütemben is kerül bevezetésre az irányelv, mivel az első három évben csak a 5000 fő feletti és 1500 millió eurós árbevétellel rendelkező cégek lesznek érintettek. Míg a 4. évre csatlakoznak a 3000 fő feletti, 900 milliós árbevételt meghaladó vállalatok is, az 5. évtől vonatkozik majd a szabályozás a fentebb is említett, 1000 fő feletti, 150 milliós árbevételt generáló szervezetekre.2

Ezen felül egy szigorúbb, a magasabb kockázatú iparágakra vonatkozó rendelkezés is kikerült a végleges verzióból, illetve a polgárjogi felelősség intézményét sem tartalmazza már a jogszabály, így a szakszervezeteknek is kisebb beleszólása lesz a szabályozás betartatásába. Az értéklánc irányelvbeli meghatározása is változott kissé, az új változat így azokra az üzleti partnerekre vonatkozik, amelyek a vállalat számára vagy annak nevében végeznek tevékenységet.  

Mindezekkel az eredeti, több mint 16 000 vállalatnak csupán körülbelül a 30%-át fogja közvetlenül érinteni a szabályozás.3

Mit kell tenniük a vállalatoknak?

Annak ellenére, hogy így az irányelv közvetlenül csak a legnagyobb cégekre vonatkozik, közvetetten a legtöbb kisebb vállalatot is érinti majd, így hatással lesz szinte mindenkire. Azon vállalatoknak, amelyekre vonatkozik a szabályozás, egy 6 lépésből álló átvilágítási folyamatot kell majd beépíteniük működésükbe. A folyamatok között a legtöbb esetben lesz olyan is, ami a kisebb vállalatoktól, szerződéses követelmény alatt álló partnerektől vagy beszállítóktól vár el változásokat vagy környezetvédelmi, emberi jogú megfelelést.

A megfelelés elmulasztása szankciókat, például pénzbírságot és megfelelési utasítást vonhat maga után, így várhatóan a közvetlenül érdekelt nagyvállalatok is szigorúan betartatják majd az irányelvet saját érintettjeiken.4

Mi a különbség a CSRD-hez képest?

A CSDDD könnyen összetéveszthető lehet a szintén hatályban lévő CSRD-vel, mivel mindkét irányelv hasonló szabályozásokról szól, viszont a CSRD elsősorban a jelentéstételi kötelezettségeket határozza meg, míg a CSDDD az értékláncok tevékenységeivel foglalkozik. Fontos azt is megjegyezni, hogy mindkét rendelkezés része az Európai Zöld Megállapodásnak, így közös céljuk Európa fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá tétele.

Mik várhatóak a továbbiakban?

A következő fontos lépés a 2024. április 24-ei strasbourgi plenáris ülésen történő végső szavazás lesz majd, ahol az Európai Parlament összes képviselője dönt a CSDDD végső elfogadásáról.

Hogyan tud segíteni mindebben az Ingenium?

Cégünk fenntarthatóság fókuszú tanácsadói portfólióval tudja elősegíteni a vállalatok megfelelését. ESG tanácsadáson túl fenntarthatósági szakértőink ESG képzésekkel is hozzájárulnak a hazai vállalatok megfeleléséhez és törekvéseihez.

Hírlevél
Semmi spam, csak a legfrisseb információk ESG és más égető vállalati témákban!
A feliratkozással elfogadod az adatkezelési tájékoztatónkat.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.